Enkele zoektips om personen, personeel, bedrijven, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen, facebookpagina, video’s, afbeeldingen, dieren, dingen, voorwerpen, etc. te vinden op het internet.
Gebruik synoniemen en alternatieve termen. Als je bijvoorbeeld zoekt naar informatie over “honden”, probeer dan ook te zoeken naar “huisdieren”, “canines” of zelfs specifieke rassen.

Wees specifiek. Als je een specifieke vraag hebt, probeer dan zo specifiek mogelijk te zijn bij het typen van je zoekopdracht. Hoe gedetailleerder je vraag, hoe beter de resultaten zullen zijn.
Stel een vraag: ‘wat is ..?’ of ‘hoe werkt..?’.
Zoek je op: telenet webmail, dan zie je ook ‘webmail Telenet‘ als resultaat.
Zoek je op: campings onderweg, dan zie je ook ‘campings langs de snelweg’, maar zoek je op ‘Campings onderweg België‘, dan zie je alleen campings langs de snelweg bij onze zuiderburen.
Gebruik aanhalingstekens. Als je op zoek bent naar een exacte zin of citaat, plaats dan aanhalingstekens rond de zoekopdracht. Hiermee kun je de resultaten beperken tot alleen die pagina’s die exact overeenkomen met de opgegeven zin.
Zoe je op: studiefinanciering aanvragen, dan plaats dit tussen aanhalingstekens: “studiefinanciering aanvragen”. Je ziet dan een verfijnere resultaat.
Zoek op website. Zoek je resultaten van een (1) website? Vul dan achter het zoekwoord ‘site:’+ url in. Voorbeeld: dropbox inloggen site:dropboxinloggen.nl
Je krijgt dan alleen resultaten van deze website te zien.
Beperk je zoekopdracht met trefwoorden. Gebruik specifieke trefwoorden om je zoekopdracht te beperken. Als je bijvoorbeeld zoekt naar informatie over een bepaalde persoon, gebruik dan hun naam en andere relevante trefwoorden, zoals hun beroep, de plaats waar ze wonen, etc.
Gebruik geavanceerde zoekopdrachten. Veel zoekmachines bieden geavanceerde zoekopties waarmee je de resultaten kunt beperken op basis van specifieke criteria, zoals de datum van publicatie, de taal, de locatie, etc.
Controleer de betrouwbaarheid van de bronnen. Zorg ervoor dat de bronnen die je gebruikt betrouwbaar zijn en afkomstig zijn van een vertrouwde bron. Je kunt dit controleren door de reputatie van de bron te onderzoeken en door de informatie op verschillende websites te vergelijken.
Gebruik ook erkende factcheckers, want er wordt veel onzin en misinformatie verspreid op internet en vooral social media.
Probeer verschillende zoekmachines. Elke zoekmachine heeft zijn eigen algoritme en resultaten, dus probeer verschillende zoekmachines om de beste resultaten te krijgen.